Oświadczenie Polskiego Związku Tenisowego

W związku z informacją o pozytywnym wyniku testu antydopingowego próbki A, przeprowadzonego u zawodnika Kadry Narodowej Juniorów Filipa Pieczonki, o którego wynikach ITF poinformował oficjalnie w dniu 15.10.2021, Polski Związek Tenisowy informujemy, że PZT z dniem 15.10.2021 zawiesza w prawach członka Kadry Narodowej zawodnika Filipa Pieczonkę i wstrzymuje wszelką pomoc finansową z programów PZT, do czasu ostatecznego zakończenia, sprawy i finalnych decyzji odpowiednich organów, w tym organów międzynarodowych.

PZT popiera wszystkie działania antydopingowe przeprowadzone przez WADA i jej polską agendę w całej rozciągłości i każdej możliwej formie jak również PZT popiera zwiększenie ilości kontroli antydopingowych na krajowych turniejach tenisowych. Jednocześnie PZT bardzo ściśle współpracuje, w oparciu o obwiązującą Umowę z przedstawicielami POLADA oraz WADA czego efektem są szkolenia dla zawodników i ich trenerów prowadzone przez ekspertów agencji. W związku z zaistniałą sytuacją, PZT zwróci się do POLADA o organizację kolejnych szkoleń dla zawodników i ich trenerów, które w przyszłości będą obowiązkowe dla zawodników zrzeszonych w ramach struktur PZT. Polski Związek Tenisowy przywiązuje szczególną uwagę do procesu szkoleniowego zawodników niemniej jednak PZT nie ma wpływu na poczynania zawodników i ich opiekunów, a co z tym związane, również formami wspomagania stosowanymi w codziennym procesie treningowym poszczególnych członków Kadr Narodowych. W związku z tym prosimy o nie wiązanie działalność Polskiego Związku Tenisowego ze sprawą zawodnika, a w szczególności PZT prosi o nie wypowiadanie się w mediach czy portalach społecznościowych, sugerując niewłaściwe podejście władz PZT do tematu dopingu i naruszające tym samym dobry wizerunek PZT i jego partnerów.

Zarząd Polskiego Związku Tenisowego

Podobne wiadomości

Kamil Majchrzak. Fot. Archiwum

Kamil Majchrzak finalistą Challengera w Rwandzie

Kamil Majchrzak jest już w półfinale Challengera w Kigali w Rwandzie, do którego awansował w piątek, po odwróceniu przebiegu rywalizacji i zwycięstwie w trzech setach z tenisistą holenderskim Maksem Houkesem (357. ATP) 4:6, 6:4, 6:3.